Intellect Transfer

Vacatures freelance

Bekijk vacatures

Vacatures Psychiaters

Bekijk vacatures

Vacatures interim

Bekijk vacatures

Welke Modelovereenkomst heb ik nodig als interim GZ-psycholoog of ZZP psychiater?

Wanneer je gaat werken als freelance GZ-psycholoog of psychiater ga je een opdrachtrelatie aan en zullen de afspraken worden vastgelegd in een zogenaamde Modelovereenkomst ofwel 'overeenkomst van opdracht' (OvO).
De modelovereenkomst 'geen werkgeversgezag' wordt veel gebruikt door psychiaters en GZ-psychologen die als zzp'er werken voor een opdrachtgever.
De modelovereenkomst 'geen werkgeversgezag' is vindbaar op de site van de belastingdienst en kan worden gedownload en aangepast. De geel gearceerde artikelen dienen ongewijzigd te worden overgenomen.
Ook wordt wel gebruik gemaakt van een individuele, door de opdrachtgever aan de Belastingdienst voorgelegde en goedgekeurde overeenkomst van opdracht.


Algemene modelovereenkomst “geen werkgeversgezag”

Wanneer er wordt gewerkt met en overeenkomstig de (voluit) “Algemene modelovereenkomst geen werkgeversgezag - nr. 9015550000-06-2" is er geen sprake van een dienstbetrekking en zal de opdrachtgever zijn gevrijwaard van loonheffingen en werknemersverzekeringen.
Er is namelijk slechts sprake van een dienstbetrekking op moment dat er aan alle hiervoor geldende criteria is voldaan: er wordt loon betaald, er is sprake van een gezagsverhouding en er geldt een verplichting tot persoonlijke arbeid.
Cruciaal in het werken als psycholoog of psychiater op basis van zzp is dus het ontbreken van een gezagsverhouding. Dit ontbreken van een gezagsverhouding past bij de aard en geest waarin veel zelfstandige professionals werken.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Opdrachtgever en opdrachtnemer dragen gezamenlijk de verantwoordelijkheid (en het risico) om te zorgen voor een zuivere opdrachtrelatie. Beide zullen dus goed moeten opletten dat de overeenkomst niet te veel “arbeidsovereenkomst-achtige” bepalingen bevat. 
Zou dit wel zo zijn kan de Belastingdienst achteraf vaststellen dat er sprake is van schijnzelfstandigheid en kan de overeenkomst met terugwerkende kracht worden aangemerkt als een arbeidsovereenkomst met als gevolg het moeten voldoen aan naheffingen loonbelasting, werknemersverzekeringen en eventuele boetes.

Wie regelt de overeenkomst van opdracht?

De opdrachtgever zal veelal een Modelovereenkomst ofwel overeenkomst van opdracht ter ondertekening aan de opdrachtnemer voorleggen. 
De Wetgever legde met de komst van de Wet DBA (veel) meer verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever in vergelijking met de voorloper van de Wet DBA: de VAR, waarbij de verantwoordelijkheid geheel bij de opdrachtnemer lag.
De opdrachtgever levert in onze ervaring dus vaak de inspanning om een valide overeenkomst van opdracht aan de zzp'er voor te leggen.
Dit zal dus meestal een 'Algemene modelovereenkomst geen werkgeversgezag' zijn of een een individuele, door de opdrachtgever aan de Belastingdienst voorgelegde en goedgekeurde overeenkomst van opdracht.

Afstemming tussen opdrachtgever en opdrachtnemer?

Het is belangrijk te realiseren dat “geen werkgeversgezag” niet betekent dat er geen afstemming tussen opdrachtgever en opdrachtnemer kan en mag plaatsvinden.
Zo mag er wel afstemming zijn met de opdrachtgever over het gewenste eindresultaat (behandeldoelen bijvoorbeeld) maar niet over de exacte manier van werken (inhoud). De opdrachtnemer deelt zijn werk dus zelfstandig in.
Dit punt is beschreven als Standaard artikel in de op de website van de Belastingdienst gepubliceerde Algemene modelovereenkomst “geen werkgeversgezag”.

ZIE OOK

Mocht je nog vragen hebben schroom niet te bellen/ mailen!

Wij staan je met plezier en vrijblijvend te woord, neem gerust contact met ons op!
Telefoon 06-11025946