Commissie Borstlap en ZZP psychiater/ GZ-psycholoog

Door: Spijkman 24-1-2020

Categorieën
:
ZZP dossier,
Op 23 januari jl. verscheen het langverwachte rapport van de Commissie Borstlap (de Commissie Regulering van Werk).
Het rapport is bedoeld om de politiek en polder richting en adviezen te geven hoe de arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken.
Als rode draad in het rapport loopt het terugdringen van alle vormen van flexibele arbeid, waaronder het zzp-schap.
Indien de voorstellen van de Commissie Borstlap op dit punt uitgevoerd worden heeft dit voor interim psychiaters en ZZP GZ-psychologen derhalve grote gevolgen.
Zover is het nog (lang) niet. Daarvoor lopen in Den Haag (en in de polder) de standpunten teveel uiteen. Een nieuwe Wet DBA zal vooral een opdracht zijn voor een volgend kabinet. Tegelijkertijd is Minister Koolmees wel al ver gevorderd met het nemen van maatregelen om de kloof tussen vast en flex te verkleinen.

Politiek sterk verdeeld over het rapport
De politiek reageert sterk verdeeld op het rapport, bijvoorbeeld over het soepeler ontslagrecht (onder andere deeltijdontslag), een verplichte basisverzekering voor arbeidsongeschiktheid maar zeker ook over de vraag of er ruimte moet blijven voor mensen die graag als zelfstandige/ zzp’er willen werken. Vooral op dit laatste punt is er veel kritiek van de kant van belangenbehartigers van zelfstandigen. 
De diverse politieke partijen zijn hard bezig met het schrijven van hun verkiezingsprogramma’s. Het rapport biedt in ieder geval voldoende voer voor de komende formatie.

Forse aanscherping van het werknemersbegrip
Het rapport hanteert een forse aanscherping van het werknemersbegrip.
Een strenge afbakening van het werknemersbegrip zal bepalend zijn voor wie wél en wie géén zelfstandige is: veel zzp’ers zullen bij uitvoering van de voorstellen onder het arbeidsrecht gaan vallen.
Hoewel men (vooral) kijkt naar de “laag tarief” zzp’ers (men beoogt terecht bescherming van deze groep vanwege alle uitwassen) wordt er ook gekeken naar de “hoog tarief” zzp’ers.
Al eerder werd genoemd dat Minister Koolmees de zzp-problematiek waarschijnlijk per sector gaat aanpakken en dat hij – te beginnen met de zorg (en het onderwijs) - ‘nieuwe standaarden’ zal gaan benoemen over welk type werk door een zzp’er uitgevoerd mag worden. Hiertoe zal hij een brede discussie willen starten met opdrachtgevers, werknemers, zzp’ers en andere belanghebbenden. 

Een greep uit de voorstellen cq implicaties
- een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle werkenden;
- op fiscaal gebied: verdere (gedeeltelijke) afbouw van fiscale voordelen (ook ten aanzien van BV’s);
- mogen zzp’ers dezelfde werkzaamheden (“reguliere activiteiten”) blijven doen als die door vaste werknemers worden gedaan?
- verplichte pensioenvoorziening? (niet geldend voor medisch specialisten die buiten dienstbetrekking werken vanwege de al bestaande verplichting zich aan te sluiten bij SPMS);
- in hoeverre blijft er vrijheid bestaan voor opdrachtgever en zzp’er om samen te beslissen dat de werkzaamheden buiten dienstbetrekking worden gedaan?
- gaat de opt-out mogelijkheid bij een tarief > 75, -- per uur (“zelfstandigenverklaring”) waar eerst sprake van was, er daadwerkelijk komen?

Minister Koolmees: regie over de vervolgdiscussie
Minister Wouter Koolmees (Sociale zaken en werkgelegenheid) benoemt het rapport van de Commissie Borstlap ‘mooi, evenwichtig en vooral urgent’. Urgent omdat met het huidige systeem de economische en sociale vooruitgang op de langere termijn niet is vol te houden. Koolmees gaat de regie voeren over de discussie die naar aanleiding van het rapport nu al flink op gang komt.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Het kabinet komt binnen afzienbare tijd met een concreet voorstel voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle werkenden, conform het advies van de commissie Borstlap.
De commissie kiest daarbij voor een uitkering op minimumniveau.

Bron foto: Universiteit Leiden